Trouw zijn aan jezelf

trouw zijn aan jezelf

Dicht bij jezelf blijven

Het allermooiste voorbeeld van trouw zijn aan jezelf is het verhaal van – laten we haar Sara noemen. Sara is een meisje dat ik ken, dat gepest werd op de basisschool. We zaten, jaren geleden, een keer samen te kletsen en een koekje te eten. Sara was toen 9. Ze nam een hap, veegde kruimels weg en zei: “weet je, ik weet wel hoe ik zou moeten doen, zodat de andere kinderen me leuker gaan vinden. Welke kleren ik dan aan moet trekken, welke muziek ik dan leuk moet vinden en hoe ik me moet gedragen.…” ze viel even stil en sprak toen verder: “dan vinden ze me leuker. Alleen, dan vinden ze niet de échte MIJ leuker, maar dan willen ze vrienden zijn met iemand die ik niet ben”.

Moed om achter jezelf te staan

 

Ik was er stil van. Van de helderheid en kracht van dit meisje van 9. Daar was het, in een paar heldere zinnen. Trouw blijven aan jezelf, achter je eigen keuzes staan. Ook onder (grote) druk, zoals peerpressure. Daar is echte moed voor nodig.
En met Sara? Met haar is het helemaal goed gekomen, ze is – ondanks alle druk- dicht bij zichzelf gebleven en deze moed is beloond: wat later vond zij de juiste plek, kreeg ze contact met anderen die haar zagen en waardeerden voor wie ze is. Anderen die Sara leuk vonden voor haar “echte MIJ”.

Aanpassen

 

Sara’s besluit en haar moed inspireren mij. Ook ik ken het aanpassen. Ik hoor er ook graag bij. In een situatie waarin mijn aanpasser getriggerd wordt, beweeg ik soms -ogenschijnlijk automatisch- weg van mezelf, van wat ik echt zou willen zeggen of doen, naar mijn meer aangepaste versie. Als ik dat opmerk? Dan denk ik aan Sara, aan haar power en helderheid. En haal ik adem, ga ik stevig staan en blijf ik zo dicht mogelijk bij mezelf.
Dit stukje is voor alle Sara’s in de wereld!

Recent Related Posts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *