Romantiek of realiteit?

Hollywood romantiek

“De romantiek is weg, verslonden door de dagelijkse realiteit.” Dit hoor ik – in verschillende bewoordingen- in mijn praktijk. Het afgelopen weekend heb ik een Hollywood film gezien, zo’n over-the-top romantische. Denk aan: twee geliefden rennend langs het strand. Met mooi weer natuurlijk. Een huis vol rozenblaadjes en honderden kaarsvlammetjes. Het idyllische kampvuur op het hagelwitte strand. De zon, de maan, de sterren. Kortom, de grote gebaren van de liefde. Vervolgens dat gevoel van anticlimax, als je ‘ontwaakt’ uit de film en kijkt naar de restjes van je chocoladereep en je slapende partner op de bank. Herkenbaar?

Dagelijkse realiteit

Vergelijk dat filmscenario eens met het dagelijks leven van een baan, een gezin, een hond/kat/cavia, (schoon)ouders, de boodschappen, een vieze keukenvloer, de organisatie van kinderactiviteiten, een volle wasmand en de dagelijks terugkerende vraag: wat eten we vanavond en wie maakt het klaar?

Kortom, het contrast tussen deze twee scenario’s zou kunnen maken dat je met misnoegen naar je eigen relatie kijkt: Waar is mijn luchtballon? Mijn kampvuur aan het strand? Zeker in coronatijd zijn grote gebaren niet makkelijk te realiseren, mocht je dat willen. Misschien twijfel je wel: “doen we genoeg voor onze relatie?”

Een stevige basis

Wat geeft eigenlijk een stevige basis voor je leven samen? Wat is echt belangrijk? De grote romantische gebaren zeggen niet veel over de kwaliteit van jullie contact. John Gottman doet al jaren wetenschappelijk onderzoek naar het functioneren van relaties. Voor iedereen die zich zorgen maakt over het lage gehalte aan grote romantische gebaren in zijn/haar relatie, is de conclusie boeiend. Hij zegt:

“Small, intentional moments hold more weight than isolated, extravagant gestures when it comes to building a strong relationship. Succesful long-term relationships are created through small words, small gestures, and small acts.”

John Gottman stelt dat het delen van kleine momenten enorm belangrijk is. Het creëert namelijk een groter gevoel van nabijheid, verbinding en ondersteuning. Daarmee zegt hij dat de kleine, ogenschijnlijk nietszeggende handelingen veel meer impact op de kwaliteit van je relatie hebben dan de grote, extravagante gebaren. Dat wil dus zeggen: romantiek in het klein, in de dagelijkse realiteit. Geruststelling? Nu je dus geen honderden rozenblaadjes hoeft te gaan plukken, kun je die tijd op een andere manier inzetten.

Kleine dingen met regelmaat

“Small things often”, dat is uiteindelijk het motto van Gottman, na decennialang onderzoek. Maak dus gerust een groots gebaar, haal de maan en de sterren, verklaar je liefde groots en meeslepend, regel de luchtballon. En vul de tijden er tussenin met de kleine handelingen, zoals lachen om datzelfde flauwe grapje, een briefje in de jaszak, een klusje voor de ander doen, de blik van je partner opvangen, luisteren als de ander iets (on)belangrijks zegt, aanwezig zijn bij elkaar. Probeer het eens uit.

Dus, wat zou jij vandaag nog kunnen doen als klein liefdesgebaar? Een tip: hou het niet bij vandaag. Doe het ook eens morgen en overmorgen en volgende week. Veel plezier!

 

Recent Related Posts

4 thoughts on “Romantiek of realiteit?

  1. Mooi artikel! Essentieel om stil te staan en aandacht te geven aan wat belangrijk is voor je partner. En om elkaar te verrassen met niet voor de hand liggende vragen of spontane uitjes (al is het maar een wandeling of een fietstochtje, of het voorstel om samen een nieuw natuurgebied te gaan ontdekken), knuffels, een spelletje, verstopte briefjes en regelmatig, met liefdevolle intentie zeggen: ‘Ik hou van jou!’. En je bewondering uitspreken voor de ander, door specifiek te benoemen wat je waardeert in die ander. Het werkt!

    • Wat een goede suggesties, Sandra! Leuk dat je reageert hier! Inderdaad, mooie, lieve, kleine, maar oh zo waardevolle acties die jij beschrijft! Dank je wel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *