Hoe overleeft jouw relatie de feestdagen?

Liefde en stress in de feestdagen

overleef de feestdagen

Overleeft jouw relatie de feestdagen?
Het ideale plaatje van de feestdagen kennen we: donkere dagen gevuld met lichtjes, familie, warme choco of een lekker glas, knappend haardvuur, romantische liefde en vooral veel gezelligheid. Romantische liefde neemt een belangrijke plek in, kijk maar naar alle kerstfilms en luister naar de kerst hits. Liefde is booming in deze tijd.

Maar wat nu als dat perfecte plaatje niet klopt bij jou? Als het helemaal niet zo gezellig, warm en liefdevol voelt? Als je vooral stress ervaart door het regelen, het moeten, de wens dat alles “perfect” verloopt. Als je druk ervaart door de familie afspraken die misschien als verplichting voelen of de nodige (onderhuidse) spanningen met zich mee brengen. Of wanneer relatiestress, die er al een tijdje is, met de feestdagen alle ruimte krijgt om naar buiten te komen.

Spanningen in de relatie

In januari is mijn praktijk extra druk. Mensen die -alleen of samen met hun partner- op gesprek komen, omdat ze tijdens de feestdagen hebben gemerkt hoe eenzaam het eigenlijk is in de relatie of bij wie de spanningen juist zijn opgelopen. Voor wie die extra tijd samen vooral pijn, eenzaamheid of stress heeft gebracht.

Wat maakt die feestdagen nou zo ingewikkeld? De combinatie van extra drukte, de verwachtingen van het perfecte plaatje afgezet tegen jouw realiteit, de tijd die je met je partner doorbrengt zonder mogelijkheid tot “ontsnappen” of afleiding, plus de uitnodiging tot bezinning die er in deze tijd van het jaar ook ligt. Deze mix van factoren kan jullie samen – als het al niet zo lekker loopt- net dat zetje in de negatieve richting geven.

Hoe voorkom je dat je nog verder van elkaar afdrijft of dat kwesties escaleren tijdens de feestdagen? Dit is natuurlijk hét moment in dit bericht dat ik met slimme tips kom. Alvast een bonustip vooraf: ze werken vooral goed tegen relatiestress als je ze ook ná de feestdagen blijft toepassen 😉

Tips: zo overleeft je relatie de feestdagen

Begin bij jezelf
Als je zo’n type bent dat zichzelf voorbij rent om alles zo goed mogelijk te doen: zorg beter voor jezelf. Hoe? Voeg meer kleine momenten voor jezelf toe. Hou het klein en wees creatief.

Een paar suggesties: blijf langer op de wc, ga vaker onder de douche, ga eerder naar bed of vroeger eruit (ja, oef, ik weet het…), zit minder op de socials, zeg dat je bent begonnen met mediteren en je daar 3 keer per dag 5 minuten de tijd voor neemt (best een goed idee trouwens), etc. En zit je op de wc of sta je onder de douche? Haal dan adem, blaas weer uit, voel je lijf, wees je gewaar hoe dat voelt, zet een muziekje of meditatie aan en wees bewust in het hier en nu.
In die drukke tijd? Ja! Echt. Ik heb het over minuten. Hele kleine momenten op een dag om op adem te komen en zo beter jezelf te ervaren.

Dan merk je namelijk beter wat je echt nodig hebt. En kun je voelen of je dit aan jezelf kunt geven of het aan een ander kunt vragen.

Tips voor je relatie

En als het tussen jullie niet lekker loopt? Als je bang bent dat je relatie de feestdagen niet (heel goed) overleeft?
Het lijkt (is) een open deur en toch vergeten mensen dit vaak in de drukte van alledag: neem weer eens de tijd om echt te luisteren naar en te praten met elkaar.

Niet redeneren of verwijten maken, maar praten vanuit je gevoel. Je zachte gevoelens. Laat die ander dat weer eens zien. En als jouw partner praat, laat dan merken dat je echt luistert, dat je hoort wat er gezegd wordt. Dat betekent dus niet: oplossingen aanbieden, fixen, sussen.

Geloof me, je partner zal je dankbaar zijn als je een keer geen oplossingen aandraagt. Wat betekent het wel? Stel vragen. Herhaal wat de ander heeft gezegd. Zeg eens: “goh jij voelt dit, wat lijkt me dat lastig voor je. Wat heb je nodig (van mij)?”. Of iets wat hier op lijkt.

En als het niet zo makkelijk is om te praten, stel dan eens wat reflecterende vragen. Dat past perfect bij het einde van het jaar. Denk aan: “Wat wil je graag meenemen van het afgelopen jaar?”, “Waarin ben jij gegroeid dit jaar?” “Wat wil je van dit jaar graag achterlaten?”, “Waar wil je het komende jaar in groeien?”
Als je dan ook nog luistert en reageert zoals hierboven beschreven, zit dat gesprek wel goed.

En natuurlijk kun je dit alles gewoon doen tijdens een witte winter wandeling of zittend naast zo’n romantisch knappend vuurtje uit de perfecte plaatjes…

Kom je er samen toch niet uit? Of wil je meer weten? Neem dan contact met me op. Je bent ook vóór de feestdagen welkom!

Recent Related Posts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *